Pavo's voeradvies

Verminderde gebitsfunctie

Nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche geeft advies

Even voorstellen

Naam Paard: Baukje Ras: Fries Leeftijd: 19 jaar Gebit: matig Conditie: normaal

Omschrijving: Baukje is de laatste tijd wat flegmatiek. Eerder had ze veel looplust, maar ze is de laatste tijd minder actief. Kan dat met haar leeftijd te maken hebben? Ze eet wel goed, maar we merken dat alles langzamer gaat. We zien ook dat haar mest niet altijd meer zo mooi is. Het is soms wat grover van structuur. We rijden haar nog wel fanatiek. Baukje loopt drie à vier keer per week onder het zadel en een keer in de week aan de longeerlijn. Onder het zadel gaan we meestal een keer in de week naar het bos, we rijden een keer in de les op de rijvereniging en daarnaast trainen we thuis fanatiek. Ik start haar in de L2 dressuur. We rijden niet heel veel wedstrijden, maar vinden het leuk om zo’n vier keer per jaar op concours te gaan.

Voeradvies Pavo

Paarden halen hun meeste energie uit de fermentatie van vezels. Daarom is het voor Baukje belangrijk om het type vezel aan te passen aan haar gebit. Omdat haar tanden niet meer optimaal zijn, moet je vezels met een kortere vezellengte toevoegen aan haar rantsoen (+/-3cm). Pavo heeft de volgende producten waar je dan uit kunt kiezen: Pavo DailyPlus, Pavo FibreNuggets of Pavo Fibrebeet. Je moet streven naar 1,5% van het lichaamsgewicht in kortvezelig ruwvoer. Dit vul je aan met langvezelig ruwvoer voor levenskwaliteit en plezier.

Daarnaast is het voor Baukje belangrijk dat ze krachtvoer krijgt dat is afgestemd op haar leeftijd. Aangezien ze nog erg actief is, heeft ze extra eiwitten en aangepaste mineralen nodig. Hiervoor raden we Pavo 18+ aan. Normaal gesproken herstelt de mest volledig wanneer de vezellengte van het ruwvoer is aangepast. In de overgangsperiode kun je voor extra ondersteuning Pavo GutHealth gebruiken.

Geadviseerde producten