Ruwvoer bij oude paarden

Ruwvoer is het allerbelangrijkste en eigenlijk de basis voor ieder rantsoen. Normaal moet een paard 1,5% van zijn lichaamsgewicht in ruwvoer binnenkrijgen, maar bij oudere paarden is dit zelfs 2%. Dit houdt in dat een paard van 600 kg per dag 12 kg ruwvoer moet eten.

Als het gaat om ruwvoer verdelen we de paarden onder in drie categorieën: met een goede gebitsfunctie, een verminderde gebitsfunctie en paarden met zo goed als geen gebitsfunctie. Voor iedere groep is het soort ruwvoer anders.

Als het om ruwvoer gaat, zijn er drie elementen waar we rekening mee houden qua samenstelling.

  • De voedingsopname vermindert .
  • Het gebit gaat achteruit .
  • De vertering van vezels verloopt minder goed .

Vezels zijn van levensbelang voor ieder paard. Deze komen normaal uit ruwvoer zoals gras, hooi of voordroogkuil. Maar wanneer het gebit zo slecht wordt dat het paard dit niet meer kan eten, moet je op zoek naar andere vezelbronnen.

Weet wat je voert

Door middel van de Pavo Ruwvoer Quickscan kom je erachter wat samenstelling van jouw hooi is. Het ruwvoer van een ouder paard is bij voorkeur anders van samenstelling dan dat van een jonger paard. De reden hiervoor is dat een ouder paard een hogere eiwitbehoefte heeft en dat het suikers en zetmeel minder goed verteert. Die moeten dus worden verlaagd.

Blijkt uit de Pavo Ruwvoer Quickscan dat het suikergehalte in jouw ruwvoer te hoog is? Dan kun je het ruwvoer 30 minuten laten weken. Op die manier sijpelt het meeste van het wateroplosbare suiker eruit.

“Zorg dat het ruwvoer voor je oude paard makkelijk toegankelijk is. Gebruik geen slowfeeders. Staan er meerdere paarden in de wei? Maak dan evenveel ruwvoerplekken plus één extra”

Nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche

Goede gebitsfunctie

Als een paard nog een goede gebitsfunctie heeft, kun je eigenlijk alles nog gewoon aanbieden: hooi, kuilvoer, stro en gras. Het enige wat je hierbij in de gaten moet houden is of de samenstelling van je ruwvoer ook past bij oudere paarden.

De hoeveelheid is voor een ouder paard hoger dan voor een jonger paard. Hierin is de conditie van je paard uiteraard leidend. Ga niet zomaar veel meer ruwvoer aanbieden als je paard nog in een perfecte conditie is. Kijk goed naar je paard en pas de voeding daarop aan.

Je kunt je paard gewoon krachtvoer en/of muesli geven. Let er uiteraard wel op dat de samenstelling hiervan geschikt is voor oudere paarden, zoals bijvoorbeeld Pavo 18Plus.

Lees meer hierover op onze pagina over aanvullende voeding voor oude paarden.

Verminderde gebitsfunctie

Paarden die slecht kunnen kauwen hebben veel moeite met het eten van langstengelig ruwvoer. Om je paard toch voldoende vezels aan te bieden, kun je het beste kort gehakseld ruwvoer geven. De lengte van de vezels dat het paard nog kan kauwen, wordt bepaald door de mate van gebitsslijtage. Daarbij moet je in gedachten houden dat voor het vermalen van vezels nog enig reliëf op het gebit moet zitten. Bij een verminderde gebitsfunctie kun je het beste ruwvoer geven tot een lengte van ongeveer 3 centimeter. Denk hierbij aan: grashaksel , lucernehaksel , een combinatie hiervan: Pavo Dailyplus , gras (zoveel mogelijk weidegang). Het krachtvoer kun je nog ongeweekt geven. Deze paarden kunnen nog voldoende kauwen om brokken en muesli ’s te verwerken.

Het is goed om wel hooi te geven. Deze paarden kunnen het misschien niet meer heel goed eten, maar ze halen er veel voldoening uit om lekker aan het hooi te kunnen knabbelen. Voor het welzijn van je paard is het belangrijk om wel hooi aan te bieden.

Geen gebitsfunctie

Paarden die helemaal niet kunnen kauwen krijgen onvoldoende ruwvoer binnen. Het kan lijken alsof ze de hele dag staan te knabbelen, terwijl ze in werkelijkheid nauwelijks iets eten. Als je niet op tijd ingrijpt, krijgt je paard niet genoeg voedingsstoffen binnen en kan het zelfs verhongeren.

Het ruwvoer voor het paard mag niet groter zijn dan 1 cm. Dan kunnen de darmen de vezels wel verteren en de voedingstoffen verwerken. Zo voorkom je darmstoornissen en een sterk vermagerd paard.

Een speciaal dieet met geweekte ruwvoervervangers kan dan uitkomst bieden! Denk hierbij aan Pavo FibreBeet, Pavo SpeediBeet en Pavo FibreNuggets.

Bij paarden zonder gebitsfunctie raden we af hooi te voeren. Ze kunnen niet goed genoeg meer kauwen en de kans op een slokdarmverstopping is dan te groot.

Een fragment over ruwvoer uit ons webinar over oude paarden.

Meestal heeft je oude paard een aanvulling nodig op zijn of haar ruwvoer. Lees meer hierover op onze pagina over aanvullende voeding.