Pavo's voeradvies

Geen gebitsfunctie

Nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche geeft advies

Even voorstellen

Naam paard: Python Ras: KWPN Leeftijd: 34 Gebit: slecht Conditie: schraal

Omschrijving: Python liep tot zijn twintigste in de springsport. Toen hij jonger was zelfs in het ZZ springen, later op B- en L-niveau. Na zijn twintigste ging hij regelmatig mee op buitenrit en reden we hem in de bak om zijn spieren soepel te houden. Sinds zijn 25e zijn we daarmee gestopt. Python is nog steeds een vrolijk paard en vindt het heerlijk om de hele dag in de wei te lopen. We zien wel dat hij steeds meer moeite krijgt met zijn ruwvoer. Hij begint ‘proppen’ te maken en heeft niet meer zoveel zin in harde brokken. Zijn conditie is wat schraal, het is best moeilijk om hem op gewicht te houden. Ook de vachtwissel duurt veel langer dan normaal.

Voeradvies Pavo

Wanneer de gebitsfunctie sterk achteruit is gegaan door de leeftijd van het paard, is het noodzakelijk om 2% van het lichaamsgewicht in zeer kortvezelig ruwvoer te voorzien (< 3cm). Geef Python zoveel mogelijk weidegang en voer daarnaast Pavo FibreNuggets en bietenpulp (Pavo Speedibeet en/of Pavo Fibrebeet). Zo kun je in zijn ruwvoerbehoefte voorzien. Dit vul je aan met de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 18+. Zo houd je zijn gewicht op peil en krijgt hij alle essentiële vitaminen en mineralen en voldoende energie. Kies je ervoor om Pavo Fibrebeet te gebruiken als bietenpulpbron, dan mag je hiervan nooit meer dan 25% van de totale hoeveelheid ruwvoer per dag geven. Zo voorkom je dat de Calcium / Fosfor-verhouding (Ca/P) in onbalans raakt. De keuze om voor Pavo Fibrebeet te gaan, moet vooral moet worden bepaald door de spiermassa van het paard. Moet jouw oudje op dat vlak erg veel inboeten? Voeg dan behalve Pavo Fibrebeet ook extra eiwitten toe aan het rantsoen. Voer je Pavo 18+ en merk je dat Python toch nog onvoldoende door zijn vacht komt? Geef dan in het voorjaar een kuur Pavo HealthBoost.

Extra tip: paarden van deze leeftijd hebben ook vaak significante slijtage aan de gewrichten. Aangezien Pyton een verleden als sportpaard heeft, is het goed om hem op dit gebied te ondersteunen met Pavo Mobility Support.

Geadviseerde producten