Wanneer is mijn paard oud?

Herken de signalen

Vraag jij je ook wel eens af of jouw paard al onder de noemer ‘oud paard’ valt? Of je al dingen aan moet passen aan zijn leeftijd? Er zijn signalen waaraan je kunt herkennen dat jouw paard ‘oud’ wordt. Het is belangrijk om deze te herkennen, want als je hier tijdig op inspringt kun je een terugval voorkomen.

Heeft jouw paard ouderdomsverschijnselen?

Doe de test!

"Het ene paard is sneller oud dan het andere. De ene is met 20 jaar al echt bejaard, terwijl het andere paard nog volop bereden kan worden’ "

Harrit van der Meer, dierenarts De Paardenkamp

Hoe oud is jouw paard in mensenjaren?

Weet jij eigenlijk hoe oud je paard is als je het vergelijk met mensenjaren? Je hoort vaak het aantal mensenjaren x 4, als je paard jong is gaat dat zeker op. Maar als je paard ouder is liggen de verhoudingen net iets anders. Kijk in de tabel hoe oud jouw paard is in mensenjaren.

Wat verandert er?

Oudere paarden halen minder goed voedingsstoffen uit hun voer. Daarnaast is de eiwitbehoefte van een oud paard hoger, eigenlijk bijna gelijk aan die van een opgroeiend paard. De energiebehoefte is hoger omdat de vertering minder goed is en oude paarden daardoor de aangeboden voedingstoffen minder goed kunnen benutten. Verder weten we ook dat vertering van suikers en zetmeel bij oudere paarden minder efficiënt gebeurt. Hiervan kun je het beste niet te veel geven. Afvalstoffen die geproduceerd worden bij alle lichaamsprocessen worden minder goed afgebroken, daardoor hebben oude paarden behoefte aan meer en krachtigere antioxidanten in hun rantsoen (Vitamine E, Vitamine C, Selenium en natuurlijke antioxidanten zoals polyphenolen.

Zowel het ruwvoer als het krachtvoer moet aangepast zijn op je oudere paard. Qua hoeveelheid, maar ook qua samenstelling. Verder op in de special lees je hier meer over.

Om een goed rantsoen voor je oude paard te kunnen samenstellen is maatwerk nodig. Een heel belangrijk onderdeel hierin is de gebitsfunctie van je paard. Daarover vertellen we verderop in deze special meer.