Aanvullende voeding

Aan alleen ruwvoer heeft je oude paard niet genoeg. Er zijn diverse manieren om ervoor te zorgen dat je paard toch alle voedingstoffen voldoende binnenkrijgt. Dat kan met een krachtvoer of een balancer. We leggen uit waar deze voor je oude paard aan moeten voldoen.

Wat voor soort aanvullende voeding je paard nodig heeft, hangt onder andere af van de energiebehoefte van je paard, de kwaliteit van je ruwvoer en hoe goed je paard nog energie uit het ruwvoer kan halen.

Niet ieder oud paard heeft de extra energie uit krachtvoer nodig.

Als je ruwvoer van goede kwaliteit is en je paard hier nog voldoende energie uit kan halen (de lichaamsconditie van je oudje geeft je al deze informatie), volstaat het om alleen een balancer bij te voeren. Deze zorgt voor een aanvulling in de benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Pavo Vital of Pavo DailyFit zijn hiervoor zeer geschikt. Deze zijn allebei ook laag in suiker en zetmeel en dat is voor oudere paarden belangrijk.

Op oudere leeftijd verloopt de vertering namelijk minder efficiƫnt. Bijkomend voordeel is dat ze van een balancer slechts een kleine hoeveelheid per dag nodig hebben; 100g Vital of 1 DailyFit koek per dag is voldoende voor een paard van 600 kg. Omdat je oudje in deze situatie enkel eiwitten binnenkrijgt via het ruwvoer, is het ook belangrijk om het eiwitgehalte van het ruwvoer te weten. Je kunt dit controleren middels de Pavo ruwvoer QuickScan. Blijkt het eiwitgehalte te laag, dan kun je het eiwit aanvullen met Pavo Fibrebeet (vezels en eiwit) of ProteinPlus (puur eiwit).

Als je paard wel een krachtvoer nodig heeft, is het belangrijk dat deze is toegespitst op de behoeftes van je oude paard.

Onderstaande punten zijn belangrijk:

  • Het krachtvoer moet geweekt kunnen worden, zodat ook een ouder paard met een (sterk) verminderde gebitfunctie het krachtvoer kan opnemen. Ga niet je gewone brokken weken, maar kies een voer dat hiervoor geschikt is.
  • Let op een bovengemiddeld ruw eiwitgehalte. De eiwitbehoefte van oudere paarden is namelijk hoger dan dat van jongere paarden. Zo voorkom je spierafbraak.
  • Een hoog energiegehalte met voornamelijk energie uit vezels en vetten. - Verlaagde suikers en zetmeel, omdat oudere paarden er moeite mee hebben dit te verteren.
  • Een verhoogd gehalte aan antioxidanten.
  • Een goede calcium- en fosforverhouding en voldoende vitamine D. Net als oudere mensen hebben oudere paarden ook last van meer botafbraak. Daarom is het belangrijk deze stoffen in de juiste verhouding binnen te krijgen.
  • Extra vitaminen en sporenelementen. Normaal worden B-vitaminen in de darm aangemaakt, maar bij oudere paarden kan dit minder goed werken. Pavo 18Plus is helemaal samengesteld om aan al deze behoeftes te voldoen.

Een fragment over aanvullende voeding uit ons webinar over oude paarden.

Pas het ruwvoer niet alleen aan op de veranderende behoeftes, maar ook op de gebitsconditie van je paard. Lees meer hierover op onze ruwvoerpagina.