Body Condition Score


Is mijn oude paard op gewicht?

Het is bij oudere paarden erg belangrijk om het gewicht in de gaten te houden. Het is belangrijk dat je de eerste signalen van vermagering goed herkent. En komt dat dan door vermindering van spiermassa, of vermindering van vet. Kijk daarom eens goed naar je paard.

BCS

Bij het bepalen van de lichaamsconditiescore (ook wel Body Condition Score, BCS, genoemd) kijken we naar zes verschillende gebieden: de nek, schoft, rug, staartbasis, ribben en het gebied net achter de schouder van je paard.

Op de illustratie hiernaast zijn de punten waar je naar moet kijken duidelijk aangegeven. Deze zijn belangrijk om een goede BCS van je paard af te lezen.

Zelf scoren

Door middel van onderstaande illustraties en beschrijving kun je per gebied bekijken welke score je paard heeft. Het gemiddelde daarvan bepaalt de uiteindelijke lichaamsconditiescore. Wees eerlijk bij het invullen hiervan, ook al kan het soms best confronterend zijn.

Bekijk ook het filmpje. Hierin legt Veerle precies uit waar je op moet letten.

1.

Extreem mager

De botstructuren bij de nek, schouder en schoft zijn makkelijk te voelen. Op de rug zijn de doornuitsteeksels zichtbaar, net als de ribben. De staartbasis steekt duidelijk uit. Er kan geen vetweefsel worden gevoeld.

2.

Erg mager

De botstructuren bij de nek, schouder en schoft zijn vaag te onderscheiden. De doornuitsteeksels zijn voelbaar, net als de staartbasis. De ribben zijn zichtbaar.

3.

Mager

De botten in de nek, schouder en schoft zijn geaccentueerd, maar er is geen botstructuur te onderscheiden. De dwarsuitsteeksels zijn niet meer voelbaar. De staartbasis is voelbaar, maar individuele wervels zijn niet meer zichtbaar. De ribben kun je nog steeds zien, maar zijn wel licht bedekt met een vetlaagje.

4.

Slank

De nek, schouder en schoft zijn niet overdreven dun. Langs de ruggengraat is een lichte richel zichtbaar. De mate van uitsteken van de staartbasis hangt af van de lichaamsbouw en er is ietwat vetweefsel voelbaar. Je ziet een vage omtrek van de ribben.

Heeft je paard een BCS van 4 of lager? Doe hem dan bij koud en nat weer een deken op. Anders verspilt je paard veel energie aan op temperatuur blijven.

Nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche

5.

Gemiddeld

De nek en schouder gaan vloeiend over in het lichaam. De schoft is afgerond. Het vetweefsel rondom de staartinplant begint sponsachtig aan te voelen. De ribben zijn niet met het blote oog van elkaar te onderscheiden, maar wel makkelijk voelbaar.

6.

Matig rond

Rond de nek, net achter de schouder en aan de zijkant van de schoft begint zich vetweefsel te ontwikkelen. Langs de ruggengraat is een lichte verdikking mogelijk. Het vetweefsel rondom de staartbasis voelt zacht aan. Het vetweefsel over de ribben voelt sponsachtig aan, maar je kunt de ribben nog wel voelen.

“Maak iedere maand een foto van je paard van de zij- en achterkant. Dan kun je in de gaten houden of er veranderingen optreden.”

7.

Overgewicht

Vetafzetting ter hoogte van de nek, de schoft en achter de schouders. Langs de ruggengraat is een lichte verdikking mogelijk. Het vetweefsel rondom de staartbasis voelt zacht aan. Individuele ribben zijn nog wel voelbaar, maar merkbare vulling met vetweefsel tussen de ribben.

8.

Obesitas

De nek is merkbaar verdikt. De schoft en het gebied net achter de schouder zijn gevuld met vetweefsel. Er bevindt zich een verdikking langs de ruggengraat. Het vetweefsel rondom de staartbasis voelt erg zacht aan. De ribben zijn moeilijk voelbaar als gevolg van vet.

9.

Extreme obesitas

Bij de nek, schoft, bij de staartbasis en net achter de schouder bevindt zich overdadig, uitpuilend vetweefsel. Vet langs de binnenkant van de billen kan tegen elkaar wrijven en de flanken zijn gelijk met de loop van het lichaam gevuld, het lichaam en de flanken lopen dus in elkaar over. Langs de ruggengraat is een zeer duidelijke verdikking te zien. Over de ribben zit eveneens royaal vetweefsel waardoor je de ribben niet kunt voelen.