Meten is weten

Om een inschatting te maken van het gewicht van je paard, gaan we hem ook meten. Hiervoor zijn speciale meetlinten beschikbaar. De gewichtsmeetlinten zijn verkrijgbaar in de Pavo webshop.


De meest nauwkeurige manier is door het meten van de borstomtrek en de lengte van je paard, deze in de formule van Carroll en Huntington te zetten en zo het gewicht te berekenen. Dat doe je als volgt:


Zo gebruik je het meetlint:

  1. Zorg dat je paard vierkant staat. Het gewicht moet gelijk verdeeld zijn over vier benen en het paard moet naar voren kijken.
  2. Plaats het meetlint licht schuin voorwaarts om de borstkas van je paard. Dit doe je door het meetlint net achter de schoft te leggen en vervolgens om het paard heen te doen als een singel.
  3. Trek voorzichtig aan het lint, maar zorg ervoor dat je de huid hierbij niet indrukt. Lees nu de centimeters af. Dit is de borstomtrek.
  4. Meet nu de lengte van je paard: deze loopt vanaf de punt van de schouder (middenvoor bij de aanzet van de hals) tot aan de zitbeenknobbel achter net onder de staart.
  5. Maak nu het volgende rekensommetje: [borstomtrek (cm) x borstomtrek (cm) x lengte (cm)] : 11.877 = het huidige gewicht.

Een handige, maar minder nauwkeurige manier, is het aflezen van de kilogrammen op je meetlint. In dat geval volg je alleen stap 1 tot en met 3, en in plaats van de centimeters lees je dan de kilogrammen af. Het heeft sterk de voorkeur om de formule van Carroll en Huntington te gebruiken.Tip!
Doe de meting drie keer en neem het gemiddelde van de uitkomsten

Hoeveel moet je paard afvallen?

We raden aan om het gewicht van je paard wekelijks te meten. Dit is een mooie graadmeter of je op de goede weg bent. Het streven is om iedere week een gewichtsverlies te realiseren van 0,5 tot 1%. Door te meten kun je iedere keer bijsturen als dat nodig is. Het te snel teveel afvallen is namelijk niet goed en kan leiden tot gezondheidsproblemen. Je denkt misschien ‘fijn, dat gaat snel’, maar als je boven de 1% per week komt zal je moeten bijsturen.

Blijf ook regelmatig meten en controleren nadat je paard het ideale gewicht heeft bereikt.

Het is niet goed te zeggen hoeveel kilo je paard precies af moet vallen of wat het ideale gewicht voor jouw paard is. Daar is geen standaard voor. Ieder paard en elk ras is anders. Het meetlint is een hulpmiddel om te controleren of je op de goede weg bent. De lichaamsscore is altijd leidend bij het afvallen.


Dat er niet meteen de eerste weken veel resultaat te zien is, is normaal. Mocht je na twee maanden nog geen verschil merken, dan is het goed om contact op te nemen met een dierenarts.


"Het meten van je paard doe je wekelijks. Dit is een mooie graadmeter of je op de goede weg bent. Het streven is om iedere week een gewichtsverlies te realiseren van 0,5 tot 1%."

Nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche