Trainingsschema


Het ongetrainde paard

Heeft je paard tot nu toe alleen nog maar op de wei gestaan of misschien een tijd stil gestaan vanwege een blessure, dan is het belangrijk de training goed op te bouwen. Bewegingsfysioloog Dr. Carolien Munsters geeft advies hoe je dit kunt doen.


  1. Begin met 2-3 keer per week rijden of longeren. Dat doe je dan voor een duur van 20 tot 30 minuten. Als je kiest voor longeren hoeft dit niet per se met een bijzet. Kijk hiervoor goed naar je eigen paard. Voor sommige paarden is longeren zonder hulpteugel al intensief genoeg, let er wel op dat hij dan wel zijn lijf goed gebruikt en niet alleen maar rondjes aan het draven is. Voor andere paarden is een dubbele longe of hulpteugel wel aan te raden.
  2. Elke training start je met een warming up van 5-10 minuten in stap, gevolgd door korte blokjes drafwerk van enkele minuten, afgewisseld met herstelmomenten in stap.
  3. Galop wordt als krachttraining geschouwd bij ongetrainde of jonge paarden en moet in het begin dus van korte duur zijn (denk aan ongeveer 30 seconden). Bouw langzaam de frequentie van de galopblokjes op, OF voer de duur van de galopblokjes steeds meer op.
  4. Tussen de trainingen door plan je actieve hersteldagen: dat kan weidegang, paddocktijd, grondwerk of wat stappen aan de hand zijn. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat je paard tijdens een hersteldag de hele dag op stal staat.
  5. Bouw de training langzaam op, als een paard lange tijd niks gedaan heeft of ongetraind is, duurt het enkele weken tot maanden alvorens hij in staat is 4-5 keer in de week 30 minuten te worden gereden.
  6. Zorg dat je paard ook buiten de trainingen genoeg beweging krijgt. Bijvoorbeeld door hem met (jongere/actieve) maatjes in de paddock te zetten of speelgoed te geven. Als je een uur traint en hij daarnaast 23 uur per dag stilstaat in de stal, heeft dat geen nut.


Om je goed op weg te helpen heeft Carolien Munsters een schema voor je opgesteld voor de eerste 4 weken dat je (weer) begint met trainen.

Voorbeeld trainingsschema ‘Ongetraind paard’
Door Dr. Carolien Munsters
Ongetraind = paard dat al enkele maanden niet tot nauwelijks onder het zadel of aan de longe getraind wordt (<1x per week)

  • Wil je het schema verder uitbouwen? Zorg dan dat je minimaal elke training 2 tot 3 keer herhaalt alvorens je hem gaat verzwaren/ intensiever gaat maken.
  • Kies per trainingstype hoe je hem wilt intensieveren; zorg dat je OF OF doet en niet EN EN (dat wil zeggen, de ene keer voeg je een extra interval toe aan de draf gedeeltes, dus ga je naar 5 x 2 min draf, en pas weer 2-3 trainingen later ga je bijvoorbeeld de duur van de galopstukken wat langer maken naar 4 x 40 seconden galop). Kleine stapjes zijn hier essentieel.
  • Varieer daarnaast in duur en frequentie. Bij voorbeeld 4 x 2 min draf = totaal 8 min draf. De volgende intensievere training kan zijn 5 x 2 min draf (totaal 10 min draf) of, als je meer duurvermogen wilt, ga je juist naar 3 x 3 min draf (totaal 9 min). Beide trainingen kunnen een goed vervolg zijn voor je trainingsprogramma, afhankelijk van jouw paard en wat op dat moment het beste aansluit.
Tip!
Het is belangrijk dat je paard plezier houdt in het werk. Zorg daarom voor de nodige afwisseling. Als het kan, ga dan vooral rijden met je paard en niet teveel longeren. Draaf eens een keer over wat balkjes of spreek af om samen met iemand anders een buitenrit te maken.

Download het werkboek en print het schema!