Management


Afvallen lukt alleen met duidelijke afspraken

Om je paard goed te kunnen laten afvallen is het heel belangrijk dat het management rondom je paard goed op orde is. Of je je paard nu thuis hebt staan of op een pensionstal, het is belangrijk dat iedereen die met je paard in aanraking komt op de hoogte is van de afspraken die er gelden rondom jouw paard. Het werkt namelijk niet als jij je stinkende best doet, terwijl anderen nergens rekening mee houden.

Geen weidegang

Om een paard af te laten vallen is het belangrijk dat je weet wat hij of zij eet. Je moet controle krijgen over het aantal calorieën dat binnenkomt. Als je paard een lichaamsscore heeft van 7 of meer, dan is het belangrijk dat hij voorlopig even niet meer op de weide komt. Je hebt dan namelijk geen controle over wat hij binnenkrijgt. Er zijn paarden die binnen een uur de hoeveelheid gras eten die ze eigenlijk maar per dag mogen hebben.


Denk niet dat een weide met kort gras wel kan, onderzoek wijst uit dat juist in kort gras vaak veel meer suikers zitten dan in lang gras. Mocht het echt niet anders kunnen, dan is het nog een overweging je paard een graasmasker op te doen en het aantal uren op de weide sterk te gaan beperken (max. 4 uur per dag) om zo toch de calorie-inname te beperken, maar alleen als het echt niet anders kan.


Wat dan wel?

Moet je jouw paard dan op stal houden? Zeker niet. Laat je paard zoveel mogelijk buiten lopen in bijvoorbeeld een zandpaddock. Het liefst met een maatje of in een groep. Je paard zal dan meer bewegen. Een paard dat alleen buiten staat is niet gelukkig. Helemaal als het paard moet afvallen is sociaal contact en dus ‘afleiding’ belangrijk.


Voorkom verveling

Een paard is in de natuur gewend om 18 uur per dag te kunnen grazen, daar moet je een alternatief voor bieden. Verdeel het ruwvoer daarom in zoveel mogelijk verschillende kleinere porties per dag. Ons advies is 6 porties waarvan de grootste in de avond voor de nacht.


Het verdelen over zoveel mogelijk porties is belangrijk om de spijsvertering van je paard goed op gang te houden. Om ervoor te zorgen dat je paard ook tijdens het afvallen zoveel mogelijk blijft kauwen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van ruwvoervertragers. Denk hierbij aan slowfeeders of meerdere hooinetten, maar wees ook zelf creatief: maak bijvoorbeeld gaatjes in een grote ton, of leg kippengaas op het ruwvoer. Zoek uit wat bij je paard past en voorkom dat hij zich gaat vervelen. Let erop dat de vloer onder het ruwvoer glad is, in elk geval geen zand. Tijdens de afvalperiode zal je paard letterlijk ieder sprietje hooi opeten. Je wilt niet dat hij te veel zand eet en daardoor koliek krijgt. Is er geen harde of gladde bodem, leg dan bijvoorbeeld rubberen matten neer waarop je het ruwvoer kunt geven."Zorg dat je paard altijd voldoende vers water heeft. Let erop dat het niet te koud is. Te koud water vergroot namelijk de kans op koliek."

Nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche

Zoutsteen

Hang op alle locaties waar je paard staat, dus zowel in de paddock als in de stal, een zoutsteen op. Je paard kan zijn zoutopname dan naar behoefte zelf regelen. Let wel op dat je een neutrale zoutsteen gebruikt. Aan een zoutsteen met een smaakje gaat je paard likken omdat hij het lekker vindt en niet vanwege een zoutbehoefte. Ze gaan dus te veel zout (en vaak mineralen) opnemen, wat negatieve gevolgen kan hebben. Lees het etiket dus goed na. Enkel een zoutsteen met alleen zout en geen toevoegingen van andere mineralen of sporenelementen is goed.

Geen winterdeken

Je bent misschien gewend om je paard in de winter een lekker warme winterdeken op te doen. Als je je paard wilt laten afvallen, kun je die deken beter achterwege laten. Om op temperatuur te blijven zal een paard zonder deken namelijk vet gaan verbranden. Je mag wel na het rijden een zweetdeken gebruiken, zodat je paard sneller opdroogt. En je kunt je paard eventueel lokaal scheren zodat ze na de arbeid sneller opdrogen.

Bodembedekking

Zet je paard niet op eetbare bodembedekking, zoals stro. Een paard eet van nature de hele dag door. Als er stro beschikbaar is, zullen ze dit dus opeten. Echter nemen ze op deze manier dan meer calorieën op dan gewenst om af te vallen. Als je paard veel stro eet, is er ook een verhoogd risico op verstoppingskoliek. Een niet-eetbaar strooisel als zaagsel of vlas is beter.