Complimenten


De eerste stap is gezet

Je paard is te zwaar en daar wil je wat aan doen. Wat goed! Alleen is het best een stap om te beseffen dat je paard overgewicht heeft, want niemand laat zijn paard express te dik worden. Waarschijnlijk is het vetlaagje beetje bij beetje toegenomen en is je paard steeds iets ronder geworden. Ineens zag je in dat je paard te dik was, of iemand vroeg aan je of je paard drachtig is, terwijl het misschien wel een ruin is. Tijd voor actie, want je wilt niet dat je paard gezondheidsproblemen krijgt zoals insulineresitentie of hoefbevangenheid.


Natuurlijk wil je erachter komen hoeveel je paard te zwaar is en hoe je ervoor kunt zorgen dat hij op een verantwoorde manier kan afvallen. Daar gaan wij je bij helpen. Nadat we bekeken hebben hoe de conditie van je paard daadwerkelijk is, geven we je richtlijnen en tips voor aanpassingen in management, beweging en voeding. Met dit programma kun je gaan toewerken naar een passend gewicht voor je paard en daarmee dus meteen een gezonder paard.

"Afvallen is zwaar, maar als je volhoudt krijg je daar een energieker en gezonder paard voor terug.

Weet dat je niet de enige bent die het zover heeft laten komen. Zo’n 55% van de recreatiepaarden is te zwaar."

Nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche

Pavo InShape Program

Het Pavo InShape Program is een compleet programma om je paard op een gezonde en verantwoorde manier te laten afvallen. Het programma bestaat uit drie belangrijke pijlers die hierbij cruciaal zijn: management (hoe houd je je paard), beweging en voeding. Deze pijlers vind je ook terug in de hoofdstukken van dit programma, afgewisseld met ervaringsverhalen van paardenhouders die jou voorgingen. Waar liepen zij tegenaan tijdens het afvaltraject? En hoe hebben ze dit opgelost? We zijn trots dat verschillende deskundigen met ieder hun eigen expertise hebben bijgedragen aan dit prachtige programma.

Het leeuwendeel is tot stand gekomen door de input van nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche. Met haar titel Diplomate of the European College of Veterinary and Comparative Nutrition (ECVCN) behoort Veerle tot de absolute wereldtop op het gebied van voeding. Veerle heeft zich gespecialiseerd in paarden en gezelschapsdieren en is nu één van de 36 Europese Diplomates, waarvan er zich slechts twee fulltime toeleggen op paardenvoeding. Veerle begeleidde al meerdere afvaltrajecten bij paarden en weet dus als geen ander wat hierbij komt kijken, maar ook waar je tegenaan loopt als eigenaar.


Bij afvallen is beweging van essentieel belang. Hiervoor hebben we een beroep gedaan op de kennis van Dr. Carolien Munsters (PhD). Zij is gepromoveerd op gebied van sportfysiologie van het paard. Door wetenschappelijke kennis te vertalen naar de praktijk helpt ze ruiters en coaches hun prestaties te verbeteren. Binnen haar bedrijf Moxie Sport hielp ze al een groot aantal topsportruiters met analyses en/of begeleiding, onder meer richting de Olympische Spelen in Londen en Rio de Janeiro en bereidt ze nu diverse combinaties voor op Tokyo. Tot slot geeft Carolien cursussen op gebied van sportfysiologie voor paarden en is ze actief als onderzoeker bij de faculteit Diergeneeskunde en embedded scientist in de paardensport (NOC*NSF).


Voor het hoofdstuk beweging raadpleegden we een tweede expert, namelijk sportfysioloog Irene Tosi. Zij studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit in Milaan en heeft zich daarna toegelegd op fysiologisch onderzoek bij paarden aan de Diergeneeskundige Faculteit van de Universiteit in Luik. Ze geeft colleges en begeleidt studenten op het vlak van fysiologie bij sportpaarden. Ook doet ze onderzoek naar de gevolgen van inspanning op spieren in het paardenlichaam.

Tip!

Voordat je begint om je paard te laten afvallen, kun je met een algemene bodycheck door je dierenarts uitsluiten dat je paard vanwege gezondheidsredenen (bijvoorbeeld insulineresistentie) overgewicht heeft.


Print je werkboek

Vind je het handig om dit werkboek ook te printen en bijvoorbeeld op stal neer te leggen? Dat is mogelijk. Onderaan deze pagina vind je een button naar een versie die je kunt printen.

Wil je niet het hele werkboek printen, maar alleen de pagina's waarop je wat in kunt vullen? Dat is ook mogelijk. Onderaan de pagina's met een verwijzing naar een schema om in te vullen, vind je ook een button om alleen de schema's te printen.

Noteer de gegevens van je paard in het werkboek!