Ervaringsverhaal


"Tot op de gram nauwkeurig voeren.''

Bianca Hekker: “Toen ik Lobke kocht, was ze aan de volle kant. We moesten echt beginnen vanaf een nulpunt. Ze had lang stil gestaan en heeft mooi mogen zijn in de wei. Ik vond het wel belangrijk om haar meteen met de juiste begeleiding en op de goede manier te trainen en ermee te starten om haar af te laten vallen. Daarom ben ik begonnen met het afvalprogramma van Pavo in samenwerking met de GD.

Qua voeding was het wat ‘knutselwerk’ om te ontdekken wat het juiste was. We hebben eerst de waardes van het ruwvoer laten controleren. Het hooi was heel mooi. Toen ik overging naar een andere stal, heb ik ook het voer daar weer laten analyseren. Dat hooi bleek wat rijker en daardoor moesten we het schema dus wat aanpassen. We hebben alles echt op de gram nauwkeurig aangepast.

Het advies is om de porties ruwvoer over zoveel mogelijk eetmomenten per dag te verdelen. Het liefst zes momenten. Dat lukte niet. We zijn begonnen met vier momenten en later teruggegaan naar drie momenten. Ik legde alles dan afgewogen klaar zodat het makkelijk was om haar te voeren.”

Niet in de wei

"Tijdens het afvaltraject kwam Lobke niet op de wei. Ze stond in een kleipaddock. Ze komt nu eigenlijk nog niet in de wei. We zijn pas verhuisd en ik wil haar over een tijdje naar huis halen. Dan is het de bedoeling dat ze wel weer op de wei gaat, maar dat ga ik wel heel erg beperken.

Omdat Lobke eigenlijk alleen maar in de wei had gestaan, was alle arbeid extra. Ik heb haar veel gelongeerd en gereden. We hebben de training heel geleidelijk aan opgebouwd. Op een gegeven moment ging het afvallen te snel. Dat merkte ik ook terug in haar humeur. Lobke is een heel zachtaardige merrie, maar ze werd narrig. Toen we er tijdens het meten achter kwamen dat ze te snel afviel, hebben we haar voeding aangepast.”

"Tijdens de metingen kwamen we erachter dat ze te snel afviel.'"

Wisselende metingen

"Ik merkte dat metingen met alleen een meetlint niet altijd nauwkeurig zijn. Soms was Lobke ineens enorm gegroeid, of juist enorm afgevallen. Daarom werd ze eens in de maand gewoon gewogen, zodat we echt wisten hoe we ervoor stonden.

Na ongeveer een half jaar was Lobke mooi op gewicht. Nu weeg ik haar niet meer, maar voer meer op het oog. Drie maanden geleden zijn we verhuisd en daardoor kon ik haar niet veel beweging geven. Ik heb het voer daar meteen op aangepast. Als ze minder werkt, hoeft ze ook minder te eten. Het was in het begin misschien een knutselwerk om alles goed te krijgen qua voer,

maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb en heb doorgezet.”