Voeding


Weet wat je paard eet

Het allerbelangrijkste bij het laten afvallen van je paard is dat er een negatieve energiebalans ontstaat. Met andere woorden: je paard moet meer energie verbruiken dan dat hij binnenkrijgt. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wàt hij precies binnenkrijgt en hoeveel je paard binnen mag krijgen om af te vallen. Veerle Vandendriessche, dierenarts met als specialisme paard en tevens nutritionist, geeft advies.

De hoeveelheid calorieën die je paard mag verorberen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ras, leeftijd, het gewicht en hoeveel je paard beweegt. De meeste energie en calorieën haalt je paard uit ruwvoer: gras, hooi of kuil. Zo'n 70 tot 100% van wat paarden eten is ruwvoer. Ruwvoer is belangrijk om je paard gezond te houden. Ieder paard moet dagelijks minimaal 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan drogestof uit ruwvoer binnenkrijgen. Dat is voor een volwassen paard van 600 kg ruim 10 kg hooi.

Doe de Pavo Ruwvoer QuickScan om de precieze
waardes van je ruwvoer te bepalen.

Ruwvoer beperken

De meeste paarden die moeten afvallen, krijgen te veel binnen. De vuistregel voor paarden die moeten afvallen is: beperk het ruwvoer eerste instantie tot 1,5 kilo drogestof per 100 kilo lichaamsgewicht. Drogestof is het ruwvoergedeelte dat overblijft als je al het vocht eruit haalt.

Het is belangrijk om te weten wat de waardes van het ruwvoer zijn dat jij je paard voert. Het drogestofgehalte verschilt namelijk sterk per ruwvoerproduct. Zo heeft gras een gemiddeld drogestofgehalte van 20-25%, voordroog (kuil) van gemiddeld 60-70% en hooi van gemiddeld 80-90%.

Ook het suikergehalte in het ruwvoer kan nogal verschillen. Over het algemeen geldt dat grofstengelig hooi het beste is. Dat is vaak van een late snede, waarmee we niet een tweede of derde snede bedoelen, maar een snede waarbij het gras heel lang door heeft mogen groeien en in de aar geschoten is, ze noemen dit ook wel doorgeschoten gras; gras dat zo lang heeft door kunnen groeien dat er pluimen in komen.

Veerle Vandendriessche

Nutritionist, dierenarts (Diplomate ECVCN)


Met haar titel Diplomate of the European College of Veterinary and Comparative Nutrition (ECVCN) behoort Veerle tot de absolute wereldtop op het gebied van voeding. Veerle heeft zich gespecialiseerd in paarden en gezelschapsdieren en is één van de 36 Europese Diplomates, waarvan er zich slechts twee fulltime toeleggen op paardenvoeding.Laat voordat je aan het afvalprogramma begint, eerst het gebit van je paard controleren.

Alleen met een goed gebit kan je paard het ruwvoer namelijk optimaal benutten.

Hoeveel ruwvoer mag mijn afvallende paard per dag?

Uitgaande van gemiddelde waardes ziet het dagelijkse ruwvoeradvies er zo uit als in onderstaande tabel.


Let wel, voor het beste advies is het belangrijk om de waardes van je eigen ruwvoer te kennen. Die kun je laten bepalen door middel van de Pavo Ruwvoer Quickscan of de Pavo Ruwvoer Quickscan plus. Dan kun je ook bepalen of je paard misschien nog aanvullende voeding nodig heeft naast het ruwvoer.

Pas in eerste instantie het voer aan naar 1,5 kg drogestof per 100 kg lichaamsgewicht. Denk niet na de eerste week dat het geen effect heeft, pas na een maand ga je eventueel bijstellen. Maar geef nooit of te nimmer minder dan 1% per 100 kg lichaamsgewicht van het lichaamsgewicht aan ruwvoer. Te weinig ruwvoer kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard. Dit kan leiden tot onder andere koliek, maagzweren, verhoogd risico op kribbebijten, hout eten, weven of andere gedragsveranderingen / stalondeugden.

Verdeel het ruwvoer over zo’n 6 porties per dag. Zo voorkom je dat je paard zich gaat vervelen. Geef de grootste hoeveelheid in de avond, omdat je dan de langste periode moet overbruggen. Lukt 6 keer per dag echt niet? Kijk dan wat wel lukt en verdeel de porties naar gelang het aantal uren dat ertussen zit. Laat je paard nooit langer dan 6 uur zonder ruwvoer staan.

Doordat je iedere week je paard meet, weet je hoe het gaat. Met een gewichtsverlies tussen de 0,5 en 1% per week ben je op de goede weg.

Tip:

Weeg je ruwvoer altijd af. Je kunt ruwvoer wegen aan een unster of een haakschaal.

Humeurig of niet vooruit te branden?

Is je paard humeurig of is het tijdens de training niet vooruit te branden, weet, het gaat over! Op een gegeven moment krijgt je paard een energiedip. Het lichaam is namelijk gewend de energie uit snelle suikers te halen, het duurt even voor het lichaam eraan gewend is de energie op een andere plek te halen. Een energiedip en/of humeurig paard kan daarvan het gevolg zijn.

Duurt de energiedip langer dan een maand, neem dan contact op met je dierenarts.

Noteer precies hoeveel je voert in het werkboek!