Trainingstips


Afvallen met een fit paard

Als je paard al fit is (kan de fitheidstest goed aan en daarnaast makkelijk 4x in de week 60 minuten basis dressuurwerk verrichten), dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de verbranding nog meer omhoog gaat. Duurtraining is dan nog steeds een prima basis, maar je moet ook krachttraining gaan toevoegen. Met alleen maar meters maken kom je er dan namelijk niet meer. Dat kost je paard niet genoeg energie. Dr. Carolien Munsters geeft advies wat je dan wel kunt doen om de vetverbranding in beweging te zetten.


Het advies is om 3 duurtrainingen te doen van 1 en soms 1,5 uur (bijvoorbeeld tijdens een buitenrit) met daarin voldoende galopwerk (minimaal 4 minuten per 60 minuten werk) en daarnaast 2 à 3 intensievere trainingen toe te voegen. Deze trainingen mogen dan korter zijn, maar wel zwaarder.

Tips voor een
intensieve training

  • Ga veel schakelen, en dan ook echt schakelen. Een paar passen flink naar voren en weer terug. Ga veel overgangen kort op elkaar rijden: vanuit de galop een overgang naar de stap en andersom, kan je paard dat niet, dan kun je natuurlijk ook overgangen tussen de stap en draf of draf en galop rijden. Houd hierbij een duur aan van ongeveer 30 seconden tot 1 minuut en wissel af met stap of drafmomenten van 1 tot 2 minuten. Herhaal deze oefening minimaal 3 tot 4 keer.
  • Ga cavaletti’s/balkjes draven of galopperen. Ook hier weer, minimaal 4 x 30 seconden, afgewisseld met 1-2 minuten herstel in stap of draf.
  • Spring een lijntje (bijvoorbeeld 3-4 in-uitjes of 2 hindernissen op 2 of 3 galopsprongen) en herhaal dit ook enkele keren achter elkaar.
  • Tijdens het buitenrijden 1 tot 2 minuten flinke middengalop. Let op: zeker niet gaan scheuren of te hard rijden, maar gecontroleerd en aan elkaar middengalop rijden. Geef vervolgens je paard even de tijd om te herstellen en herhaal dit dan nog 1 tot 2 keer.
  • Heuveltraining. Denk dan niet dat je echt heuvels in de buurt moet hebben. Een viaduct op stappen kan al genoeg zijn. Dat doe je dan een aantal keer (4-6 keer). Deze oefening kun je bijvoorbeeld ook meepakken tijdens het uitstappen: stap eens uit langs de weg en ga dan even een paar keer het viaduct op en af.
Tip!
Zorg dat je paard plezier houdt in zijn werk. Train niet te eentonig, maar denk aan afwisseling. Introduceer eens nieuwe dingen voor jou en je paard.

Download het werkboek en print de tips!