Body Condition Score


Hoeveel is mijn paard te dik?

Voordat we beginnen met het programma is het belangrijk te weten waar je nu staat. Hoeveel is je paard eigenlijk te dik? Om dit te bepalen gaan we een paar dingen doen. We gaan kijken naar de lichaamsconditiescores en we gaan het gewicht bepalen.

BCS

Bij het bepalen van de lichaamsconditiescore (ook wel Body Condition Score, BCS, genoemd) kijken we naar zes verschillende gebieden: de nek, schoft, rug, staartbasis, ribben en het gebied net achter de schouder van je paard.


Op de illustratie hiernaast zijn de punten waar je naar moet kijken duidelijk aangegeven. Deze zijn belangrijk om een goede BCS van je paard af te lezen.

Zelf scoren

Door middel van onderstaande illustraties en beschrijving kun je per gebied bekijken welke score je paard heeft. Het gemiddelde daarvan bepaalt de uiteindelijke lichaamsconditiescore. Wees eerlijk bij het invullen hiervan, ook al kan het soms best confronterend zijn. Hou je zelf dan voor dat je hier wat aan gaat doen.

Bekijk ook het filmpje. Hierin legt Veerle precies uit waar je op moet letten.

1.

Extreem mager

De botstructuren bij de nek, schouder en schoft zijn makkelijk te voelen. Op de rug zijn de doornuitsteeksels zichtbaar, net als de ribben. De staartbasis steekt duidelijk uit. Er kan geen vetweefsel worden gevoeld.

2.

Erg mager

De botstructuren bij de nek, schouder en schoft zijn vaag te onderscheiden. De doornuitsteeksels zijn voelbaar, net als de staartbasis. De ribben zijn zichtbaar.

3.

Mager

De botten in de nek, schouder en schoft zijn geaccentueerd, maar er is geen botstructuur te onderscheiden. De dwarsuitsteeksels zijn niet meer voelbaar. De staartbasis is voelbaar, maar individuele wervels zijn niet meer zichtbaar. De ribben kun je nog steeds zien, maar zijn wel licht bedekt met een vetlaagje.

4.

Slank

De nek, schouder en schoft zijn niet overdreven dun. Langs de ruggengraat is een lichte richel zichtbaar. De mate van uitsteken van de staartbasis hangt af van de lichaamsbouw en er is ietwat vetweefsel voelbaar. Je ziet een vage omtrek van de ribben.

5.

Gemiddeld

De nek en schouder gaan vloeiend over in het lichaam. De schoft is afgerond. Het vetweefsel rondom de staartinplant begint sponsachtig aan te voelen. De ribben zijn niet met het blote oog van elkaar te onderscheiden, maar wel makkelijk voelbaar.

“Maak iedere maand een foto van je paard van de zij- en achterkant.
Na een paar maanden ga je het verschil goed zien.”

6.

Matig rond

Rond de nek, net achter de schouder en aan de zijkant van de schoft begint zich vetweefsel te ontwikkelen. Langs de ruggengraat is een lichte verdikking mogelijk. Het vetweefsel rondom de staartbasis voelt zacht aan. Het vetweefsel over de ribben voelt sponsachtig aan, maar je kunt de ribben nog wel voelen.

7.

Overgewicht

Vetafzetting ter hoogte van de nek, de schoft en achter de schouders. Langs de ruggengraat is een lichte verdikking mogelijk. Het vetweefsel rondom de staartbasis voelt zacht aan. Individuele ribben zijn nog wel voelbaar, maar merkbare vulling met vetweefsel tussen de ribben.

8.

Obesitas

De nek is merkbaar verdikt. De schoft en het gebied net achter de schouder zijn gevuld met vetweefsel. Er bevindt zich een verdikking langs de ruggengraat. Het vetweefsel rondom de staartbasis voelt erg zacht aan. De ribben zijn moeilijk voelbaar als gevolg van vet.

9.

Extreme obesitas

Bij de nek, schoft, bij de staartbasis en net achter de schouder bevindt zich overdadig, uitpuilend vetweefsel. Vet langs de binnenkant van de billen kan tegen elkaar wrijven en de flanken zijn gelijk met de loop van het lichaam gevuld, het lichaam en de flanken lopen dus in elkaar over. Langs de ruggengraat is een zeer duidelijke verdikking te zien. Over de ribben zit eveneens royaal vetweefsel waardoor je de ribben niet kunt voelen.

Maandelijks scoren: heb geduld

De ideale score is een 5, daar gaan we naartoe werken. Deze Body Condition Score ga je vanaf nu maandelijks doen. Verwacht niet dat je meteen na de eerste maand al resultaat ziet. In de eerste weken zie je vaak vooral de buik wat dunner worden, maar dat heeft geen invloed op de lichaamsscore. Meestal zie je na twee maanden pas echt resultaat.


Noteer je bevindingen in het schema. Je kunt hieronder alleen het schema of het hele werkboek downloaden.