Ervaringsverhaal


"Door van stal te wisselen heb ik mijn paard weer terug."

Patricia de Leeuw: "Mijn Lusitano Zartouche was altijd al aan de zware kant. Dat ik met hem kon deelnemen aan het gewichtsverliesprogramma van Pavo en de GD zorgde voor een stok achter de deur om hem af te laten vallen.

Toen Zartouche aan het gewichtsverliesprogramma begon had hij een BCS van 8. Tijd voor actie dus. Bij de stal waar Zartouche stond, gaan de paarden vanaf het voorjaar 24 uur per dag de weide op. Er waren geen andere mogelijkheden. Maar Zartouche moest afvallen. Dus was dit eigenlijk een no-go. Het weideseizoen zou beginnen tijdens de laatste periode van het afvalprogramma, alsmede onze vakantie, daarom ging Zartouche een maand in training. Na de training is besloten naar een andere stal te gaan, waar de condities beter zijn voor Zartouche. Hier waren meer mogelijkheden, waardoor het makkelijker zou zijn Zartouche op gewicht te houden. Want weer 24 uur op de grasweide zou het programma teniet hebben gedaan."

Beweging

“Zartouche kwam uit een langdurige blessure en was tijdens de start van het programma in de opbouwende fase qua training. Door die maand training kwamen we erachter dat hij de inspanning die we van hem vroegen weer aan kan na de blessures die hij heeft gehad. Nu train ik

Zartouche samen met mijn zus. We proberen 5 à 6 keer per week fanatiek met hem te trainen. Door zijn blessures waren we misschien wel onbewust te voorzichtig met hem geworden.”  

"Hij is veel slanker en beweegt veel makkelijker."

Bewustwording

"Ik ben blij dat ik heb meegedaan aan het programma. Voor mij is de bewustwording het belangrijkste leerpunt geweest. Ook weet ik nu hoe ik mijn paard zo goed mogelijk kan managen. Het programma was voor ons een goede stok achter de deur. We volgden de aanbevelingen netjes op. Met rijden merken we een duidelijk verschil. Hij is gewoon slanker en beweegt daardoor vele malen makkelijker. Het is nog steeds een stoer gebouwde Lusitano, echt een barok paard, maar het is wel een heel verschil met hoe het was.

Zartouche blijft een paard dat van weinig voer snel te dik wordt. Hij staat nog steeds op voordroogkuil aangevuld met Pavo Vital. Daar doet hij het voor nu prima op. Als we denken dat hij meer nodig heeft en we komen er zelf niet uit, dan weten we waar we advies kunnen vragen. 

Eigenlijk was het programma niet eens heel zwaar. Het was een nieuwe mind-set. Soms voelde het echt als een stok achter de deur. Door de keuzes die we maakten, hebben we een heel ander paard teruggekregen.”