Ruwvoer als basis

Waarom is ruwvoer zo belangrijk voor een paard?

1. Kauwen

In de natuur kauwt een paard veertien tot zestien uur per dag en maakt daarbij wel veertigduizend (!) kauwbewegingen. Hierdoor maken ze speeksel aan. In tegenstelling tot de mens maakt een paard alleen speeksel aan wanneer hij kauwt. Door de vele vezels in ruwvoer kauwt een paard vele malen langer op ruwvoer dan op krachtvoer, en wordt op deze manier dus meer speeksel geproduceerd.

Producttip om extra kauwen te stimuleren: Pavo DailyPlus

Een uitgebalanceerde ruwvoermix. Meng iedere dag 300 – 500 gram Pavo DailyPlus door je krachtvoer om ervoor te zorgen dat je paard nog meer kauwt en lekker lang over zijn maaltijd kan doen!

2. Speeksel

Speeksel speelt niet alleen een belangrijke rol als glijmiddel voor voedsel; het neutraliseert ook het zure maagsap. Zuur maagsap is nodig voor de vertering van voedsel en voor het onschadelijk maken van bacteriën en andere ongewenste zaken. Je moet je voorstellen dat wanneer de maag langere perioden leeg is, de zuurgraad zo sterk stijgt dat de beschermende slijmlaag van de maagwand aangetast wordt. Kauwen en de constante aanwezigheid van voedsel in de maag dempt de zuurgraad en voorkomt maagproblemen, zoals maagzweren.

Producttip voor een goede maag-darmgezondheid: Pavo SpeediBeet

Pavo SpeediBeet is een snelwekende bietenpulp en bevat 100% laag suiker bietenpulp met hierin pectine. Pectine is een oplosbare vezel die een dik slijm in het maagdarmstelsel vormt, wat het maagslijmvlies beschermt. Pavo SpeediBeet moet nat gevoerd worden: week 1 deel Pavo SpeediBeet met 3 delen water en wacht 10 minuten in warm water en 20 minuten in koud water. Goed roeren en je maaltijd is klaar om te voeren!

3. Darmen

Naast het stimuleren van kauwen, hebben vezels in ruwvoer nog een andere belangrijke functie; ze voeden de bacteriën in de dikke- en blindedarm. Bacteriën in de dikke- en blindedarm voeden zichzelf met de vezels uit ruwvoer en produceren hierbij vluchtige vetzuren. Dit proces heet ‘fermentatie’. De vluchtige vetzuren worden vervolgens afgegeven aan de bloedbaan, waardoor je paard het als energiebron kan verbruiken.

Bekijk de video over het belang van ruwvoer