Hooi

Stro

Bietenpulp

Soorten ruwvoer voor paarden

Ruwvoer is de basis voor ieder paard en een verzamelnaam voor plantaardige voermiddelen die géén of een eenvoudige bewerking hebben gehad. Het meest gebruikte ruwvoer voor paarden is gras, hooi en voordroogkuil.

Gras

Voordroogkuil

Lucerne

Wat is het verschil tussen hooi en kuil?

Het grootste verschil tussen hooi en voordroogkuil wordt veroorzaakt door de duur van drogen op het land en of het wel of niet in folie is gewikkeld. De meeste mensen denken dat hooi een hoger vezel- en suikergehalte bevat dan kuil en juist een lager eiwitgehalte. Uit duizenden ruwvoeranalyses van Pavo blijkt hier in de praktijk echter weinig verschil in te zitten.

De leeftijd van het gras bij maaien en het tijdstip van maaien zijn – zowel bij hooi als kuil – bepalend voor de voedingswaarden. In de volksmond wordt er vaak gesproken van een ‘vroege’ en ‘late’ snede. Bij een late snede is het merendeel van de suikers al door de plant verbruikt om te groeien. Voor paarden die gevoelig zijn voor suikers raden we dan ook aan om op zoek te gaan naar een late snede en dat ’s ochtends gemaaid is.

Koeienkuil is iets heel anders dan voordroogkuil en is door de structuur, zuurtegraad en het suiker- en eiwitgehalteabsoluut niet geschikt voor paarden!

Is jouw paard gevoelig voor suikers?
Ga dan op zoek naar een late snede in de ochtend gemaaid