Wat voer je eigenlijk?

Zo weet je de kwaliteit van je ruwvoer

Waarom zou je de kwaliteit van je ruwvoer eigenlijk willen weten? Gaat het er niet om dat je paard lekker aan het kauwen is en z’n vezels binnenkrijgt? Het antwoord is nee. Juist omdat ruwvoer de belangrijkste voedingsbron voor je paard is, is het voor het samenstellen van een gezond rantsoen belangrijk dat je eerst weet wat de voedingswaarden zijn, zodat je gericht kunt aanvullen met het juiste krachtvoer.

Gebruik je zintuigen

Met behulp van je zintuigen (geur, kleur en samenstelling) kun je een redelijke inschatting maken van de kwaliteit van hooi en voordroogkuil, al zegt dit lang niet alles over de voedingswaarde! Aan de buitenkant kun je bijvoorbeeld niet zien hoeveel suiker of eiwit er in het ruwvoer zit. Let bij het beoordelen van de kwaliteit van ruwvoer ook altijd op schimmel, stof, giftige planten, onkruid en afval in de balen.

Meten is weten: Pavo Ruwvoer Quickscan

Om paardenhouders bewust te maken van het belang van een ruwvoeranalyse heeft Pavo in 2016 samen met Eurofins Agro de Ruwvoer Quickscan ontwikkeld: een ‘snelle’ analyse waarbij je tegen een gunstige prijs ruwvoer kunt laten testen op energie-, eiwit- en suikergehalte. Daarnaast wordt ook het drogestofgehalte gemeten. Deze inzichten zijn van cruciaal belang voor de gezondheid en prestaties van bijvoorbeeld probleempaarden met hoefbevangenheid, maar zeker ook voor sportpaarden en drachtige merries.

Op basis van een ruwvoeranalyse kan Pavo een passend voeradvies geven, volledig afgestemd op de behoeftes van jouw paard!

De voedingswaarden van 2.200 ruwvoeranalyses in beeld

Sinds de lancering in 2016 zijn er maar liefst 2.200 ruwvoeranalyses voor paarden uitgevoerd. De meeste ruwvoermonsters komen uit Nederland, gevolgd door België en Duitsland. Hieronder zie je spreiding in eiwit-, energie-, suiker- en drogestofgehalte weergegeven. Ieder puntje staat voor een analyse. Wat meteen opvalt is de enorme verdeeldheid: van zeer lage tot zeer hoge waardes en alles wat ertussenin zit.

Welke waardes het beste zijn voor jouw paard, hangt af van wat je met je paard doet en of je merrie bijvoorbeeld drachtig is. In iedere grafiek zie je de minimale waardes per type paard aangegeven.

 • Onderhoud: je vraagt geen zware inspanning van je paard/ paard op rust
 • Arbeid: je bent met je paard aan het werk/ in training
 • Zogende merries: merries in de laatste fase van de dracht en die melk geven

Energie (EWPa)

Doe je licht werk met je paard (roze lijn in de grafiek) en bevat jouw ruwvoer minder dan 0,7 EWPa? Dan krijgt je paard niet genoeg energie binnen uit het ruwvoer en moet je dit aanvullen met krachtvoer.

Eiwit

Merries hebben in de laatste maanden van de dracht en voor de melkgift extra eiwit nodig. Aan de oranje lijn van ‘zogende merries’ in de grafiek zie je dat maar heel weinig ruwvoermonsters voldoende eiwit bevatten om in deze behoefte te voorzien. Zit er te weinig in het ruwvoer? Vul dit dan aan met een eiwitrijk merriebrok, zoals Pavo PodoLac.

Suiker

Alles onder de 10% is een ‘veilige’ hoeveelheid suiker, zelfs voor paarden met bijvoorbeeld hoefbevangenheid. Gaat het richting de 15 of zelfs 20% krijgt je paard een ongezonde hoeveelheid suiker binnen per dag.

Droge stof

De meeste ruwvoermonsters zijn met een gemiddelde drogestogehalte van 88% afkomstig van hooi. De lagere waardes zijn afkomstig van voordroogkuil: hoe lager het drogestofgehalte, hoe natter de kuil is.

Producttip:
Pavo Ruwvoer Quickscan

De snelle en voordelige ruwvoeranalyse voor paarden

 • Test op energie, eiwit en suiker
 • Incl. drogestofgehalte
 • Incl. uitgebreide toelichting en advies
 • Geschikt voor hooi, voordroogkuil en stro
 • Verkozen tot Horses Product van het Jaar 2016

Producttip:
Pavo Ruwvoer Quickscan Plus

De uitgebreide ruwvoeranalyse incl. mineralen en sporenelementen

 • Test op energie, eiwit en suiker
 • Plus mineralen en sporenelementen
 • Incl. drogestofgehalte
 • Incl. uitgebreide toelichting en advies
 • Geschikt voor hooi, voordroogkuil en stro