Hoeveel ruwvoer eet een paard per dag?

Het dagelijkse rantsoen van een paard bestaat dus voor 70% tot 100% uit ruwvoer. Een paard moet dagelijks ongeveer 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan drogestof uit ruwvoer binnenkrijgen. Drogestof is dat wat overblijft aan gras, hooi of voordroog als je al het vocht er uithaalt. Om het nog ingewikkelder te maken, verschilt het drogestofgehalte ook nog eens flink per type ruwvoer. Zo heeft gras een drogestofgehalte van 20-25%, voordroogkuil van 60-70% en hooi van 80-90%.

Geadviseerde minimale dagelijkse drogestofopname

Bereken in 5 stappen de hoeveelheid ruwvoer voor je paard

  1. Bepaal het drogestofgehalte in het ruwvoer dat je voert. Dit kun je doen door van de gemiddelde gehaltes in de tabel uit te gaan of door middel van een Pavo Ruwvoer Quickscan.
  2. Bepaal de geadviseerde dagelijkse drogestofopname per dag voor jouw paard (+/- 1,5% van het lichaamsgewicht).
  3. Vermenigvuldig de geadviseerde dagelijkse drogestofopname per dag met 100.
  4. Deel dit getal vervolgens door het drogestofpercentage van jouw ruwvoer.
  5. De uitkomst is het aantal kilo ruwvoer dat je dagelijks aan je paard moet geven.

Rekenvoorbeeld

  1. 88% droge stof uit hooi
  2. 9 kg voor 600 kg lichaamsgewicht
  3. 9 kg x 100 = 900 kg
  4. 900 kg : 88 = 10,2 kg
  5. 10,2 kg hooi per dag

Tip:

Weeg je ruwvoer met een handige weeghaak!

Wordt een paard dik van onbeperkt ruwvoer?

In principe zijn paarden gemaakt om non-stop te eten, dus is het antwoord nee. Op het moment dat je paard onbeperkt ruwvoer kan eten, zal hij dit namelijk naar behoefte doen – dus steeds kleine beetjes en zich niet snel ‘vast’ eten.


Het belangrijkste is echter wel dat de kwaliteit van het ruwvoer past bij de behoefte van je paard: drachtige merries en sportpaarden hebben bijvoorbeeld meer eiwit en energie nodig dan wanneer je niets tot weinig met je paard doet. Als je ruwvoer met een hoog energie-, eiwit- en suikergehalte geeft aan paarden die dit niet verbruiken, zal je paard hier eerder dik van worden dan van ‘arm’ ruwvoer met lage gehaltes. Met andere woorden: als je paard meer binnenkrijgt dan hij nodig heeft, zal je dit uiteindelijk wél terugzien aan zijn lichaamsomvang.


Als je paard al aan de dikke kant is of hier gevoelig voor is, is het in de eerste plaats dus belangrijk dat je de kwaliteit kent. Daarnaast kun je een slowfeeder gebruiken om de ruwvoerinname wat te beperken, maar er wel voor zorgen dat je paard de hele dag kleine beetjes kan kauwen. Je kunt zelfs twee hooinetten over elkaar hangen om eettijd nog eens extra te verlengen.

Tip: om je paard lekker lang veilig te laten knabbelen is het handig om ruwvoer in een (dubbele) slowfeeder aan te bieden.

Wil jij weten wat de voedingswaarden van jouw ruwvoer zijn, en of dit geschikt is voor jouw paard? Doe dan de Pavo Ruwvoer Quickscan