Voeding tijdens rust na een piekmoment

Na een periode van fanatiek trainen, breekt een tijd aan waarin je wat minder traint of je paard even rust krijgt. Hoe ga je in deze periode om met de voeding van je paard? Krachtvoer is een aanvulling op je ruwvoer. Het zorgt ervoor dat je paard voldoende energie binnen krijgt, aangepast op hoe intensief je met je paard traint. Als een paard minder verbruikt, zal het ook minder nodig hebben. Als je niet traint, zal er altijd enig spierverlies optreden; training zorgt voor spierbehoud en spiermassa. Met voeding kun je spierverlies ten gevolge van het stopzetten van de training niet voorkomen. Een aantal tips.

Tip 1: laat je ruwvoer controleren

Laat het eiwitgehalte in je ruwvoer checken. Eiwit is een belangrijke voedingsstof voor de spieren. Zit er voldoende eiwit in het ruwvoer, vraag jezelf dan af of je paard deze periode wel extra krachtvoer nodig heeft. Als het ruwvoer niet eiwitrijk genoeg is, moet je de eiwitten aanvullen. Dit kan met een luzernerijk product zoals Pavo FibreBeet.

Tip 2: voer een Balancer

Als je het huidige krachtvoer in hoeveelheid gaat verlagen en je komt onder de 1,5 kg per dag uit (voor een paard van 600 kg), vul zijn rantsoen dan aan met een balancer (zoals Pavo Vital). Zo krijgt het paard wel alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft (vitaminen en sporenelementen).

"Stem altijd het krachtvoer af op de energiebehoefte van je paard. Train je om wat voor reden dan ook een periode minder, zorg dan dat je je paard niet overvoert."

Nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche

Tip 3: schakel niet te snel over

Schakel nooit van de ene op de andere dag over op ander voer, maar verdeel dit over 5-10 dagen. Heeft je paard nooit maag-darmklachten, dan kan het in 5 dagen (iedere dag 20% vervangen door het nieuwe voer). Bij paarden met een gevoelig maagdarmstelsel neem je hier 10 dagen de tijd voor (iedere dag 10%).

Tip 4: verlaag het energy level

Een andere optie is om je krachtvoer met een energy level te verlagen. Voer je tijdens het wedstrijdseizoen energy level 'high', overweeg dan om terug te gaan naar 'medium' (= minder energierijk krachtvoer).

Tip 5: meten is weten

Houd het gewicht van je paard goed in de gaten, streef naar een stabiel, ideaal gewicht. Om het gewicht goed te kunnen monitoren kun je het gewicht van je paard 'opmeten'. Hoe je dat doet, kun je zien in het filmpje hierboven.

Tip 6: voer maaltijden van dezelfde samenstelling

Voer altijd drie keer per dag een krachtvoermaaltijd van dezelfde samenstelling (niet alleen tijdens een rustperiode, maar altijd). Dus niet de eerste maaltijd het ene product, de tweede een andere: voor iedere maaltijd dezelfde combinatie. Dat houdt de darmflora stabieler waardoor de energie op de juiste manier benut kan worden.