In 2 stappen naar het juiste sportrantsoen voor jouw paard

Energiebehoefte van een sportpaard

Is je paard te dik of sloom, heeft hij minder werklust of moeite met de training, is zijn vacht dof of blijft de bespiering achter? Stuk voor stuk redenen om je huidige rantsoen eens goed onder de loep te nemen. Maar ook als alles eigenlijk wel goed gaat, kan het verstandig zijn eens goed naar je voerrantsoen te kijken. Wie weet kan het ongemerkt nog beter. Op deze pagina leggen we je uit hoe je het rantsoen voor jouw paard optimaal kunt samenstellen. In onderstaande plaatjes zie je eerst precies hoe de behoeftes qua verhouding ruwvoer en krachtvoer liggen.

Paard op rust

Een paard dat lichte arbeid verricht haalt 90% van zijn voedingsstoffen uit ruwvoer en 10% uit een balancer of krachtvoer.

Paard in training

Een paard dat intensieve arbeid verricht haalt 70% van zijn voedingsstoffen uit ruwvoer en 30% uit krachtvoer.

0%

Ruwvoer

0%

Krachtvoer/Balancer

0%

Ruwvoer

0%

Krachtvoer

Stap

1

Zorg voor een goede basis

De basis van een sportrantsoen bestaat altijd uit:

  • Hooi Voor de hoeveelheid zie de tabel hieronder

*Aantal kilo’s zijn afgerond en gebaseerd op 1,5% droge stof-inname en 12% vochtgehalte van het hooi.

  • Water 30-40 liter per dag
  • Zoutliksteen Beschikbaar in stal én wei

"Als je paard inspanning levert, heeft hij o.a. extra energie en eiwit nodig voor voldoende uithoudingsvermogen en spierkracht. Dit kan je geven in de vorm van krachtvoer, zoals brokken of muesli. Voor de juiste balans is het belangrijk dat de hoeveelheid energie past bij de inspanningen die je paard levert."

Nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche

Stap

2

Doe de energy level test en ontdek welk krachtvoer jij het beste kan voeren!

Een productadvies op basis van 3 simpele vragen: 1. In welke discipline ben je actief? 2. Op welk niveau? 3. Hoe vaak per week train je?

Tip!

Kijk altijd naar de lichaamsconditie van je paard: is hij te dik, te dun of precies goed? Dat is een belangrijke factor in het afstemmen van je voer. Te dik? Paarden worden dik als ze te veel energie binnenkrijgen. Stap in dit geval over op een voer met een lager energy level. Te dun? Ruwvoer is de belangrijkste voedingsbron. Als je paard te mager is, is meer krachtvoer geven vaak niet de oplossing. Voer in dit geval meer hooi of vul je rantsoen aan met één van onze geweekte ruwvoerproducten.

"We bekijken elk nieuw paard afzonderlijk om het juiste rantsoen samen te stellen. We letten dan op de huidige conditie, het trainingsplan en het actuele rantsoen. Vervolgens beslissen we over bepaalde voerproducten en passen het voerrantsoen langzaam aan. Naast voldoende hooi krijgen de meeste van onze sportpaarden een sportvoeding en een slobber. Optioneel vullen we aan met supplementen."

Internationaal springruiter Marcus Ehning

Pavo SpeediBeet

- Snelwekende bietenpulp - Bij gevoelige maag-darmen

Pavo FibreNuggets

- Grasbrokken van kruidenooi -Bij te weinig of arm ruwvoer

Pavo FibreBeet

- Eiwitrijke ruwvoermix van bietenpulp en luzerne -Voor magere paarden/arme bespiering