Heeft je paard wedstrijdstress?

Voeding kan je hierbij helpen

Thuis loopt je paard geweldig, maar als je op wedstrijd gaat is hij ineens nerveus. Tot je grote frustratie kun je hierdoor niet laten zien wat jullie in huis hebben. Hij maakt rare capriolen en is snel afgeleid en gespannen. Voeding kan een rol spelen in het oplossen hiervan.

Wat is stress? Bij stress ervaart je paard psychische spanning. Dit komt voort uit een situatie die onvoorspelbaar of oncontroleerbaar is. Bij paarden kennen we net als bij mensen acute en chronische stress. Als we het hebben over ‘wedstrijdstress’, hebben we het over acute stress. Dat is kortdurend. Het lichaam reageert op een ‘gevaarlijke’ situatie. Chronische stress is langdurig en zelf schadelijk voor het lichaam op de lange termijn. Omdat het gaat over stress bij wedstrijden focussen we ons nu op acute stress. Ervaart je paard langdurige stress? Dan raden we je aan het artikel ‘Stressgevoelig paard? Dit kun je er aan doen’ te lezen.

"Als je paard snel gestrest is, is het verstandig eerst eens goed naar de voeding te kijken. Vaak is daar nog wel winst te behalen."

Nutritionist en dierenarts Veerle Vandendriessche

Signalen

Waarschijnlijk herken je het al wel, maar we zetten de signalen van een paard met acute stress nog even op een rij:

  • Vluchtgedrag: Een paard is een vluchtdier. Vluchtgedrag is het belangrijkste symptoom van acute stress, denk hierbij aan wegspringen of het ineens op een lopen zetten.
  • Verhoogde hartslag en ademhaling, zweten en trillen.
  • Vaak mesten en plassen: De invloed van acute stress op de spijsvertering en nieren zorgt voor frequent mesten (soms zelfs diarree) en urineren.

Een tekort aan magnesium maakt een paard gevoeliger voor stress

Voeding en stress

Controleer of het voer van je paard voldoende magnesium bevat. Magnesium is van belang voor allerlei processen in het paardenlichaam. Het zorgt voor de ontspanning in zenuwen, spieren en bloedbanen, ondersteunt bij opbouw van het skelet, verhoogt de weerstand tegen spanning en stress en heeft een rol in de overdracht van zenuwprikkels. Het lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken en moet het uit de voeding halen. Op het moment dat het lichaam aan stress wordt blootgesteld, verbruikt het extra magnesium. Een tekort aan magnesium maakt het lichaam juist weer gevoeliger voor stress. Hierdoor kan het magnesiumtekort nog groter worden. Het lichaam belandt in een vicieuze cirkel. Zorg dus altijd, zeker bij gestreste paarden, voor voldoende magnesium in het rantsoen.

Pavo NervControl

Bij nerveuze paarden kan het ook van belang zijn om Pavo NervControl aan het rantsoen toe te voegen. Dit is een voedingssupplement dat speciaal ontwikkeld is om stress bij paarden te verminderen en bevat belangrijke voedingsstoffen die ondersteuning bieden aan gestreste paarden. Het zorgt voor meer innerlijke rust bij nerveuze paarden, helpt om spanning in het lichaam sneller te laten afvloeien en zorgt voor een betere controle in stressvolle situaties.

Overige tips bij wedstrijdstress

  • Zorg ervoor dat je zelf ontspannen bent. Gespannen mensen hebben een negatief effect op de gestreste gemoedstoestand van paarden.
  • Neem leiding en wees duidelijk. Paarden zijn kuddedieren en hebben behoefte aan een duidelijke leider die zij kunnen volgen.
  • Zorg voor voldoende ruwvoer en water op concours.
  • Zorg voor routine. Paarden zijn gewoontedieren en hebben behoefte aan regelmaat. Zorg er dus voor dat je regelmatig ergens anders traint of op concours gaat.